nazad na vrh Mobilni izbornik

BIOGRAFIJA

Okupljen krajem ljeta 2009. godine u Puli, Radio Aktiv je glazbeni sastav čiji bi se zvuk mogao okarakterizirati kao rock s elementima reggaea i world musica s tekstovima na hrvatskom jeziku. Orijentiran isključivo na autorsku glazbu, već na prvom koncertu dobija pozitivne kritike i zadobija simpatije šireg kruga publike. Tematikom pjesama, koja seže od osobne do socijalne, ukazuje na goruće probleme društva poput otuđenosti, diskriminacije i nepravde, dok ritmičnom i plesnom glazbom ujedno i zabavlja, čemu najbolje svjedoče njihovi energični live nastupi.

Dvostruku titulu tada najboljeg mladog benda Hrvatske donijele su im uvjerljive pobjede na najvećim hrvatskim demo festivalima u 2011. godini (Hrvatski Glazbeni Festival Zabok, HR Demo Klub), nakon čega se široj javnosti predstavljaju sa svoja prva dva službena singla - Vrtimo se i Svaku noć, svaki dan. Osim što predstavljaju najavu nadolazećeg albuma, singlovi nailaze na odličan prijem publike i značajan uspjeh na top-listama diljem Hrvatske.

Sredinom 2012. godine završili su sa snimanjem albuma prvijenca Grije nas isto sunce koji je objavljen 15. listopada iste godine u izdanju Aquarius Recordsa i Spone.

Radio Aktiv i u 2013. godinu ulazi radno, a osim na koncertima, svoj nedavno objavljeni album nastavljaju promovirati i u medijima, pa su tako u ovoj godini objavili singlove Vremenu na volju i Senzacija. Te su godine dobili još jedno priznanje struke - osvojivši nominaciju za diskografsku nagradu Porin u kategoriji "Novi izvođač godine".

Za posljednji od singlova s albuma Grije nas isto sunce, Stvaran svijet, video spot objavljuju u veljači 2014. godine. Radio Aktiv je time, kroz razdoblje od dvije godine, nakon 5 radijskih singlova (od toga 4 singla popraćena video spotovima), zaključio aktivno promoviranje materijala s njihovog prvog albuma.

Kao najavu drugog studijskog albuma Stvarnost između reklama, Radio Aktiv krajem listopada 2014. godine objavljuje singl Isto sunce te u travnju 2015. - neposredno pred izlazak albuma - singl Jure, žure. Krajem ove godine, bend predstavlja i svoju prvu vokalnu suradnju, kao treći singl s aktualnog albuma. Riječ je o pjesmi Ovo nije san - duetu s Martinom Geber Geby - u kojoj bend po prvi puta koketira s disco i funky ritmovima.